Van véleménye, tapasztalata?

Pénzügyi tanácsadó?? Már gyanús! Rám akar sózni valamit, csak a jutalék érdekli. Van másmilyen is? Milyen a jó pénzügyi tanácsadó?

Utolsó kommentek

A tanácsadó és az ügyfél között jelentős az érdekkülönbözet. (vagy mégsem?)

2009.10.30. 18:17 :: www.holnap.shp.hu

Kaptam egy üzenetet, melyet küldője beleegyezésével, változtatás nélkül idemásolok:

Tisztelt Vajthó Úr!

Az Ön szakmája iránt jelentősen megrendült a bizalom és anélkül bizony nincs vásárlás. Mit tesz Ön ennek a bizalomnak a visszaállítására? 

Aki már alkalmaz valamilyen megtakarítási formát az tudja, hogy a tanácsadó és az ügyfél között jelentős az érdekkülönbözet.

Tudom! Ön ezt tagadja , pedig így van : gondoljon bele Önnek az a legjobb ha egy jelentősebb UL biztosítást köt valakivel, míg az ügyfélnek az volna a jó, hogy kössön egy minimáldíjast és majd két esetleg három év múlva emelje az éves díját a kívánt mértékre, így a legkevesebb költséggel jut a szolgáltatáshoz. De ez Önnek nem jó, hiszen Ön a kötéskori érték után kapja a jutalékát ! Mi erről a véleménye? Ön ezt hogyan oldja meg, mit szokott javasolni? 

Nagyon kíváncsi vagyok a válaszára! (Már ha lesz:) 

Üdvözlettel!

R.T. (az eredeti üzenetben teljes név szerepel)

*************************************************************************************************************************

Az nyilvánvaló, hogy lesz. Mármint válasz. Én elkezdem, s remélem, mások folytatják. Pro, vagy kontra, érdemes kivesézni a dolgot. 

Szerintem:

Ebben a levélben jó alaposan összekeveredett a szezon a fazonnal!

1.Az én szakmám nem biztosítási kötvények aláíratása. Vannak biztosítási szakemberek (nem kötvényárusító ügynökök!), az övék sem az.

2.Az UL (Unit-link) termékeket nevezhetjük ugyan biztosításnak, de nem azok! Befektetések, melyekkel pénzt akarunk „csinálni”. A biztosítás részük egyrészt biztosításnak nagyon gyenge, másrészt csak törvényes álca, különféle kedvezmények elérése érdekében. Befektetésként értékelve viszont nyilván a nagyobb összeg „hozhat” többet. Az UL termékekről bővebben a honlapom hírleveleiben írok.

3.R.T. úr véleménye, miszerint az ügyfélnek az a jó, ha köt egy minimáldíjast, majd 2-3 év múlva emeli, sántít. Biztosításként is, hiszen az a bizonyos szolgáltatás is kisebb, kevesebb a díj emeléséig, pedig addig is előfordulhat bármi.

Befektetésként pláne sánta a dolog, hiszen az emelésig az a minimál díj termel csak hozamot is. (Csak azért hagytam ki a vesztés lehetőségét is, mert a kérdés most nem erre vonatkozott.) 

Végül, hogy én ezt hogy oldom meg, mit szoktam javasolni?

A befektetendő összeg a céltól, és a lehetőségektől függ. Ha jól végzem a dolgomat, akkor az ügyfél nem tűz ki hamis célt, s nem is vállalja túl magát. Nem terméket kínálok, hanem megoldást keresek az ügyfél adott problémájára, az adott helyzetben. Amennyiben megtaláljuk ezt a megoldást, akkor azt az utat (azaz azt a terméket és olyan konstrukcióban) javaslom, amelyik eléri ezt a célt.

Tehát ez volt a "szerintem".

Ön szerint?

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr31487289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hm1966 2009.10.30. 18:41:54

Tisztelt R.T.!

Amit ír, az igaz, van érdekkülönbözet, de csak akkor, ha én fejőstehénnek tekintem csupán azt az ügyfelemet, akivel kötök egy szerződést. Azonban, ha én hosszabb távra tervezek és tényleg arra a bizalmi, vagy ahogy Gábor írja, baráti viszonyra törekszem, akkor meg fogjuk találni azt az összeget, amivel érdemes elindulni és amit a szerződő elfogad és jókedvűen bír is éveken keresztül. Higgye el, semmi értelme a nagy értékű szerződéseket erőltetni, mert sokkal többször szakadnak félbe, mint a viszonylag kis összegű szerződések. Az ügyfeleinkre is igaz, hogy egyszer fent, egyszer lent. Ha több milliós a szerződés éves díja, azonnal ehhez fog nyúlni, ezt függeszti föl, ezt szakítja meg először. Viszont, ha kisebb, pár százezres maximum a szerződése, és ezt fontosnak is tartja, mert jól találtuk el együtt az összeget, akkor ezek a szerződések élnek továbbra is, válság ide, válság oda. Nem egy olyan ügyfelem van, (és a kollégáim között is tudok ilyenről) akit én beszéltem le az elrugaszkodott összegekről, nem engedtem meg a milliós éves díjat. Tudja később milyen hálás volt a partnerem ezért? Akkor, ott persze, hogy jólesik egy nagy kötés, de arra is gondolni kell, hogy mi lesz 1-2-3 év múlva? Annál rosszabb nincs, amikor a jutalékot visszaveszik! Inkább legyen kevesebb, de legyen tartósabb! És a pár százezer forintos éves díjak költségei között nincs akkora különbség, ami miatt ne mernék neki javasolni 400 ezer helyett 600 ezres szerződést, ha amúgy bírná az ügyfél és ennyi kellene is neki évente, hogy meglegyen a szükséges tőkéje a nyugdíjas korára. De nem kétmillióst!

Üdvözli: Halák Miklós

GTibor 2009.11.06. 11:34:44

Tisztelt R.T. és Vajthó Úr!

Igen egyetértek azzal hogy az UL abban az esetben igen is biztosítás, ha a befektetésre szánt összeg 100%-a éves, rendszeres díjba van lekönyvelve! Sok un. "Független Pénzügyi Tanácsadó" alkalmazza ezt a magoldást, hiszen így kap jó sok jutalékot! Igaz a "jó" tanácsadó ezt ügyesen titkolja, és az ügyfele csak 2 - 3 év múlva jön rá, hogy becsapták!

Én is pénzügyi tanácsadó vagyok és én tényleg olyan megoldást kínálok ügyfeleimnek amiből neki lesz jó! Ha befektetni akar, akkor leginkább az értékpapír alapú közvetlen befektetéseket ajánlom hiszen ezek költségei a legkisebbek! És az az igazság, hogy ma már kötvényekkel is el lehet érni 20%-hozamot 2 hónap alatt! Csak ismerni kell a piacot, de azt nagyon!
Ha valaki az adókedvezményeket is kiszeretné használni, természetesen UL terméket ajánlok, de feltétlenül elmondom neki, hogy a befektetés többségét eseti díjba kell tenni. Igaz, ehhez kell egy olyan termék, aminek az eseti számlája rugalmasan kezelhető, és valóban alacsony a költsége! Van ilyen termék! És van olyan ügyfelem akinek a 70000 Euróját három hónap alatt feltornásztattam 87000 Euróra! Pedig UL termekről van szó és csak 1400 Euróba került neki összesen!
A legnagyobb problémám mégsem ezekkel a kérdésekkel van amik itt Vica-versa megjelennek itt a Blogon!
A probléma ott jelentkezik számomra, hogy mindenki hosszútávról beszél, 15-20 év, amikor sok közgazdász a világon még azt sem tudja, mi lesz a pénzel 5 - 10 év múlva, hiszen a bankokkal annyira elszaladt a ló, hogy ma már 10 ezer dollár mögött 1 dollárnyi valós érték sincs! Tehát a reális veszély a Dollár és az összes domináns pénz megmaradása tekintetében van. Nem tudom ki mennyire ismeri a dolgot, de a probléma a pénzkibocsájtás területén a legnagyobb, és ez előbb utóbb megint nagy válsághoz vezethet! Gondoljunk csak bele, ha majd Amerikában, meg mindenhol a világon, az emberek tömegesen vonulnak nyugdíjba (olyan 2012. környékén) és már nem befizetik a befektetéseikre a pénzeket, hanem járadék formájában szeretnék azt felvenni! Figyelem, itt több ezer milliárd dollárról van szó! És mi történik a tőzsdéken ha kiveszik a befektetéseket? Zuhannak az árak! És nem akarom részletezni ennek lavina hatását, hiszen ezt 2007.-ben Soros György is megmutatta!
Kíváncsi lennék rá erről mi a véleménye Vajthó Úrnak és a Többi Kedves hozzászólónak?
Elgondolkoztató üdvözlettel: GTibor

www.holnap.shp.hu · http://www.holnap.shp.hu 2009.11.13. 11:07:33

Kedves GTibor!

A konkrét pénzügyi példát illetően kicsit szkeptikus vagyok: azért, mert egyszer sikerült nyernem a lottón, nem mondhatom, hogy tudok nyerni rajta. A 20% hozam két hónap alatt ilyesmi lehet.

A rövid - közép - hosszú távot illetően: a Világ végét is jósolják néhány száz éve minden évben! Az, hogy változás lesz, az biztos. Ettől viszont nem szabad, hogy az emberek csak máról holnapra tervezzenek.

Üdvözlettel: Vajthó Gábor
süti beállítások módosítása